Gyökmese 2. rész

 2012.05.24. 00:12

 

A kis négyzetgyök kalandjai 2. rész

Gyök Bertalan megbetegszik

 

Az első részben Gyök Gábor és Bertalan elmentek DNS-ért Komplexiába, hogy megkérjék, irtsa ki a veszedelmes logaritmusfüggvényeket. Ezután mindenki visszatért a saját kis életterébe. Azóta eltelt 3 kvantumév. A Valós Számok Birodalmában, a továbbiakban V.Sz.B., látszólag nyugodtan zajlott az élet.

A trónt III. György Köbgyök birtokolta, és a gyöknép tudta nélkül háborút folytatott a királyságok közös ellensége, a Véreskezű Szinusz, a legnagyobb hatalmú szögfüggvény ellen. A Királyságok Szövetsége a következőkből állt: V.Sz.B.; Komplexia, élén VII. Komplex Lajossal; Rezonancia, élén I. Re’zo Rezsővel; Radondia, élén Aqva’tom Ant’ival és végül, de nem utolsó sorban Nukle’r, élén XII. Lawr Encium-al. E birodalmak híresebbnél híresebb seregei gyűltek össze egymás mellett, baráti szövetségben a Részecske-óceán partján levő Hameghalszittmaradsz-síkon. A Valós Számok Birodalmának seregei, a királyi Derékszög-sereg és az évek óta pihenő Gyök-sereg élükön Gyök Bertalannal, aki hányadosból százezrelékké lépett elő; Komplexia serege a KomplexGyök-sereg, élén DNS-el és RRNS-el, volt. A többi sereg ezekhez képest elhanyagolható haderőt képviselt. Talán még Nukle’r neutronkatonáit érdemes megemlíteni. Igazi, szívós, jól képzett, rettenthetetlen mesterlövészek voltak. Tehát ők álltak szemben a szám- és erőbeli fölényben is levő hatalmas Radián-sereggel. Ezeket még soha sem győzte le senki.

A csata földi időszámítás szerint reggel 8 órakor kezdődött. A radiánok egymás mellé sorakoztak fel 2 m-kozmikushúr (mili-kozmikushúr) hosszan. Az őket megállítani készülő csapatok összetettebb harci alakzatokat vettek fel: rombusz, négyzet, téglalap, háromszög, paralelogramma, hatszög, hétszög, paralelepipedon stb. Az elöl álló derékszögek, és gyökök indultak meg legelőször, utánuk következtek a komplexgyökök. A neutronlövészek lőtávon belül elhelyezkedve tüzelni kezdtek protonpuskáikkal. Amikor a 2 sereg találkozott érdekes dolog történt: a radián-vonal egy körzőnyílásnyit sem hátrált. Nem is sikerült áttörni a frontvonalukat. Mindenkit ütöttek, ahol érték, és egy csapással oltottak ki életeket. A protonlövedékek sem értek semmit, a golyók nagy lángot vetve pattogtak le a páncéljukról. Csak DNS és RRNS tudtak kezdeni valamit magukkal, és a kotangens kardjaikkal, de a szívós radiánokba hamar beletört az ő bicskájuk is. Nem volt mit tenni: az uralkodók visszavonulót fújtak. A seregek maradékai futottak, amerre csak láttak, nem érdekelte már őket semmilyen parancs, miután meghallották a kürtöket. Nagyon nagy volt a szög- és gyökveszteség. Gyök Bertalant egy hirtelenjében összeeszkábált hordágyon vitték a stratégiai sátorba. Most derült csak ki, hogy Szinusz aljas módon bevetette az évezredekig tenyészett és nemesített tollradírjait, amelyek rendelkeztek a fényvisszaverés képességével, így tehát gyakorlatilag láthatatlanok voltak. Az egyik ilyen radír lekapta Bertalan gyökkitevőjét, és szinte a csodával volt határos, hogy ebbe nem halt bele, de közel járt a fekete alagúthoz, amelynek fény van a végén.

Gyök Gábor otthon kertészkedett, a háborúról mit sem tudva, mikor egy futár érkezett aranyatom háton. Hátasáról le sem szállva egy fénypostát dobot oda Gabinak. Majd szó nélkül megfordult, és eltűnt a messzeségben. Gabi nem tudta mire vélni a dolgot, de a levélre nagy betűkkel fel volt írva, hogy: SÜRGŐS. Fel is bontotta, és elolvasta. Tömören összefoglalva ez állt benne: Államtitok, amiről nem beszélhetsz senkinek, különben halál fia vagy: a királyságok háborút folytatnak a Véreskezű Szinusz ellen. A döntő csatát elvesztettük, a komplexiai DNS és RRNS is a súlyos sebesültek közé tartoznak. Gyök Bertalan százezrelék elvesztette kitevőjét, élet s halál között lebeg. Siess gyorsan a fővárosba, Szubatomiába!

Gabi hagyott csapot-papot, felpattant egy ion hátára az istállójában és már száguldott is, mint a szél. Egy egész kis fogadóbizottság várta. Bevezették a Palotába, a sebesültek termébe. Bertalan nagyon ramatyul nézett ki. Patakokban folyt róla a veríték, az arca halál sápadt volt. Az orvosok szerint közel állt a kóma állapotához, de azért még valamennyire magánál volt.
- Gabiii – hörögte elfúló hangon – gyere közelebb. Nincs túl sok időm. A két komplexiai sincs túl jól. Ráadásul nagyon nagy a gyökveszteség, és a Gonosz radián serege alig vesztett pár egységet. Te vagy az utolsó reménységünk. Az Öreg Bölcs, Gyök0, majd eligazít. Számítok rá.. – ekkor elvesztette eszméletét.
- Elnézést, hol találom Gyök0-t?
- Én vagyok az, akit keresel – szólt hozzá egy ősz szakállas, kopasz gyök – Gyere, négyszemközt akarok veled beszélni, mert ezek bizalmas dolgok. – Ezzel elindult nyomában Gabival, és egy titkos folyosóra invitálta. Pár csigalépcső, pár titkos járat és már a Bölcs könyvtárában is voltak. Ott már várt rájuk valaki.
- Fiam, ő itt Komplexiai Lajos. Ő fog téged elkísérni utad…
- Milyen út? – szólt közbe a kis gyök.
- Meg kell keresned a Nagyhatalmú Zebratoll őrzőjét. Rá kell venned, hogy jöjjön el, és gyógyítsa meg a tollradírok által megsebesítetteket és erősítse meg seregeinket, különben elvesztünk, és Szinusz leradíroz minket a térképről, szó szerint. Át kell kelnetek a Részecske-óceánon a Függvények szigetére. Ott él a Toll őre. Győzzétek meg, bármi áron! Most pedig menjetek a mi Urunk, Bolyai hírével.

Mindketten elköthettek 1-1 királyi hősokkfehérjét a királyi istállóból. Ezek tudtak a részecskehullámok hátán is úszni, úgy hogy utasuk nem kapott tricíum-mérgezést, amiből az óceán nagyon sokat tartalmazott. Gyors, kacsázáshoz hasonlítható utazás volt. Pár kvantum-perccel az indulás után már a sziget elektronhomokkal borított partját taposhatták. A terület rászolgált a nevére: mindenhol csak függvényeket láttak. TV adóvevőként meredtek ki a földből a 2-od, 3-ad, n-ed fokú parabolák; felhőrétegekként úsztak a levegőben a hiperbolák; hogy az abszolútérték-függvényeket, melyek hegyláncokat képeztek, már ne is említsem. Valamerre el kellet indulni, nem nézelődhettek örökké, pedig volt látnivaló bőven. Láttak egy kis ösvényt a partközeli részecskeerdő gyümölcsfái között, ezen indultak el. Már jó ideje sétáltak, mikor egy összhúzékony fehérjemadár elrikkantotta magát mellettük, és azonnal ott termett a semmiből 10 db radián harcos. Kinézetre ugyanolyanok voltak, mint a Vérengző Szinusz seregében levők, de ezeken törzsi festés volt látható, meg két nagybetű a mellkasukon: ZA. Valamiféle harci halandzsába kezdtek, körbeállták őket, lándzsáikkal feléjük böktek, egészen addig, míg Gyökeink rá nem jöttek, hogy ezek azt akarják, hogy velük menjenek. Mit volt mit tenni, engedelmeskedni kellett. Egy Pascal-háromszöghöz kísérték őket (igen, már megint az a fránya háromszög), aminek a tövénél egy féreglyuk nyílt. Ide terelték be Gabiékat. A járatban teljes sötétség uralkodott. Ahogy beléptek a külvilág fénye is eltűnt, csak 2, enyhén világító szempár mutatta, hogy nem üres a barlang. Pár perc múlva meghatározhatatlan messzeségben tőlük, megszólalt egy öblös, kicsit rekedt, de erőteljes hang.

- NEKTEK KELL SEGÍTSÉG A TOLL ŐRÉTŐL? TI HARCOLTOK AZ ŐSI GONOSZ, A VÉRENGZŐ SZINUSZ NAGYÚR ELLEN?  A TI BARÁTOTOK A HŐSI KÓMÁBAN FEKVŐ GYÖK BERTALAN, AKI KÉSZ LETT VOLNA AZ ÉLETÉT IS ADNI, AZÉRT, HOGY TI ÉLHESSETEK?

- I…igen…Mi vagyunk azok, akik a Nagyhatalmú Zebratoll segítségét kérnénk, alázattal. A barátunk elvesztette a gyökkitevőjét. Csak a hatalmas Toll segíthet neki életben maradni, nekünk meg megnyerni a háborút.
- TUDJÁTOK MEG: ÉN VAGYOK A TOLL ŐRE! – és abban a pillanatban fényesség támadt a barlangban. Az előttük álló alaktól teljesen elállt a lélegzetük. Hátára szíjazva hordozta a Zebratollat. Ő is tele volt törzsi jelekkel, ráadásul az indián törzsfőnökökhöz hasonló tollas fejdíszt viselt. Biztos a fehérjemadár tollaiból készült.
- És segítesz nekünk?
- IGEN, DE, ELŐTTE EL KELL MENNETEK A NEM MESZE FEKVŐ INNENMÉGNEMJÖTTKISENKI NEVŰ BARLANGBA. OTT TALÁLHATÓ AZ ERDŐSI-FORMULA. SZINUSZ IS MEGTUDTA, HOGY ITT VAN ELREJTVE.
- Rendben, de nem tudnál kisbetűvel beszélni, mert így nehéz olvasni a levegőben a füleinkkel a betűidet.
- Óh, ezer bocsánat. Szóval,  ha Szinusz megkaparintja a Formulát, akkor legyőzhetetlen lesz, mivel…
- DE HÁT MÁR ÍGY IS AZ! – kiáltott közbe Gabi.
- Csitt! Ezzel még hatalmasabb lenne. A benne rejlő képletekkel a radiánok kitevőit végtelen fokúvá növelhetné, ami gyakorlatilag halhatatlanná tenné őket. Nektek kell megszerezni, és a Tol erejével elpusztítani! Mielőtt megkérdeznétek: én nem mehetek érte, mert van egy gömbszimmetrikus erőtér, amin egy adott kor felett már nem lehet átlépni. Ti még fiatalok vagytok. Menjetek!

Bolyai, a Teremtő által létrehozott világban, logikátlanul, de szerencséjükre, az Innenmégnemjöttkisenki barlangnak nem volt védelme, csak az erőtér. Bementek és már jöttek is ki az Erdősi-formulával, ami egy pár ezer éves tekercs volt, varázspecséttel lezárva. Visszavitték Zebrás Toll-nak (mert így hívták az Őrt), az megfogta, egy gyémánt oltárra helyezte, és lesújtott a Zebratollal. Az oltárba villám csapott, és a tekercs elporladt. Ekkor valahonnan a közelből egy dobhártyaszaggató, földöntúli bömbölés hallatszott.
- ÁTKOZOTTAK!!! – nézzétek már, ő is nagybetűvel ordít, mégilyet…- MOST FELKONCOLLAK TITEKET! ÉN, I. VÉRESKEZŰ SZINUSZ, MÉG SOSEM VOLTAM ILYEN DÜHÖS – és lecsapott…volna, ha Zebrás Toll nem varázsolt volna védelmi napkitörés-falat barátaink és a Nagyúr közé. Az még bömbölt egy darabig, de sokra nem ment vele, csak berekedt. A hatalmas hústornyot még akkor is látták a sziget közepén hadonászni, mikor ők már az óceánon kacsáztak hősokkfehérjéik hátán.

Innentől már gyors és akadálymentes útjuk volt a fővárosig. Bertalan gyökkitevőjét is deradírozták a tollal, ráadásképp DNS és RRNS kardjai is meg lettek erősítve. Most már úgy vágták ketté a radiánokat, mint lézersugár a Varga Pisti cseresznyebefőttjét.  A Csodás Zebratoll Őrével megerősített seregek ellen természetesen már esélye sem volt Bömbölő Szinusz Kisúrnak. A seregeit sec perc alatt szétszórták, őt magát pedig Komplexia legnagyobb harcosa, DNS, szúrta szinusz-szíven. Utolsó erejével még megpróbált elrepülni, de a Részecske-óceán felett elfogyott az energiája, és elnyelték a tríciumhabok. A rettegett zsarnok kimúlt, a királyságok megmenekültek. Gyök Gabit kitüntették a legmagasabb érdemrenddel, a Bolyai Rend keresztjével. De gyökünk fejében egy kérdés még rendezetlen volt: mért ment vele Komplexiai Lajos? A Bölcstől rögtön megkapta a választ: ő a komplexiai trónörökös, és ki kellett deríteni h komplexgyök-e a talpán. Kiállta a próbát. Gabi visszatért házába, amely a Logaritmus-háromszög (a log-ok óta így hívták) lábánál feküdt. Bertalan visszavonult, és még sok szép évet ért meg. A királyságok békében éltek tovább. De vajon tényleg eltűnt végleg az Öldöklő Szinusz? Ki tudja. Ha visszatérne, ők készen állnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://a-e-cartwright.blog.hu/api/trackback/id/tr714542812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása